Viral

Ayah bz Naikkan Rank Main pubg, BlNl Balik Kerja Tengok Ank dah Terlungkup dIm BaIdi Air Iemas

Sememangnya terlalu banyak kes pengabaian ibu bapa terhadap kanak-kanak yang adakalanya meruntun perasaan kita apabila membacanya di media.

Namun jika dikaji, apakah antara faktor mendorong ibu bapa lalai terhadap anak-anak? Antaranya, masalah kekurangan ilmu dalam jiwa.

Ibu bapa tidak faham ilmu keibubapaan dalam menjaga anak kecil mereka. Ada antaranya hanya tahu anak itu sebahagian daripada hidup.

Tetapi tidak benar-benar praktis tanggungjawab menjaga dan melindungi mereka daripada bahaya.

Mereka beranggapan anak perlu diajar berdikari walau masih berusia empat atau lima tahun.

Ilmu dalam mendidik adalah garis panduan menjaga anak dengan baik sebagai salah satu amanah Allah pada ibu bapa.

Ada ibu bapa terlalu sibuk dengan urusan kerja dan kehidupan sehingga jarang ada masa dengan anak.

Apabila balik kerja, sudah penat dan tak ada masa melayan anak dan membiarkan mereka bermain sendiri walau masih kecil.

Faktor hidup susah juga antara alasan. Kadang-kadang ada yang terpaksa membawa anak ketika berniaga di tepi jalan.

Ketika sibuk anak terbiar dan adakalanya berlari-lari di kawasan bahaya di tengah jalan.

Masalah ekonomi juga menyebabkan ibu bapa terpaksa tinggalkan anak sendirian di rumah, mungkin dijaga kakak atau abang yang juga masih kecil.

Ibu bapa yang ada gangguan m3ntal dan emosi menyebabkan mereka tidak peduli pada anak kecil dan membiarkannya itu hidup sendiri.

Demikian beberapa faktor yang dapat dikenal pasti sebagai punca kelalaian dan pengabaian ibu bapa terhadap anak.

Secara keseluruhannya tanggungjawab ibu bapa menjaga keselamatan anak sangat penting.

Bukan sahaja di luar rumah, malah di dalam rumah juga pelbagai bahaya mengundang.

Memang tidak mudah menjaga anak kerana sewaktu membesar mereka akan lasak dan sentiasa ingin mencuba perkara baharu.

Namun jangan kerana kecvaian ibu bapa dan penjaga, kanak-kanak cacat seumur hidup atau terpaksa melalui kehidupan sukar atas kelalaian ibu bapa sewaktu mereka kecil dulu.

Sangat jelas sekali jika betul acuan didikan pada anak, mereka akan memberi banyak kebaikan pada ibu bapa dengan menjadi insan berguna.

Jika sebaliknya, ibu bapa akan meny3sal kerana sikap anak-anak akan membawa bencana dan derita dalam hidup ibu bapa.

Semoga kita semua akan menjadi ibu bapa yang terbaik buat anak kita.

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih.

Di sini saya bukan nak ceritakan masaalah saya cuma nak ceritakan satu kisah teladan akibat kelalaian seorang ayah.

Ayah Kusyuk Naikkan Rank Main pubg, Bini Balik Kerja Tengok Ank Hilang, Rupanya dlm Baldi Air

Kisah ni tentang kawan rapat aku. Dah berkahwin dan ada anak 2. Yang sulung dah nak masuk 5 tahun dan yang bongsu setahun lebih.

Dulu sbelum kahwin diaorang ni memang loving couple.

Sampaikan aku nak muntah lihat kemesraan diaorang bila dah kawin. Sebelum ada anak masih lagi kekal loving.

Tapi bila anak dah ada dua, husband kawan aku ni mula berubah dan mula gilakan game ‘tmbak online’ yang tak berfaedah tu.

Semua kerja umah dari memasak hingga buang sampah pun kawan aku yang kena buat sedangkan husband dia balik kerja dan waktu cuti asyik mengadap benda alah tu.

Tapi aku respect kawan aku tu min. Tak pernah dia mengeluh aku boleh nampak kepenatan di wajah dia (kami juga berjiran).

Satu hari tu suami dia MC sebab demam tapi walaupun demam masih lagi boleh main benda alah tu.

Pagi hari tu kawan aku ni nak hantar anak yang sulung ke tadika jadi dia pesan pada si husband untuk tengok2 kan anak bongsunya yang masih lagi tidur.

Bila kawan aku ni balik rumah masuk dalam bilik tengok si anak ni takda di tempat tido.

Bila di tanya si husband ni jawab ada kat ruang tamu kot cari patung mainan kegemaran si anak.

Tapi kawan aku ni bagitahu tak da pulak nampak kat ruang tamu masa dia masuk tadi.

Bila di cari rupa2nya si anak ni tadi dah tertonggeng dalam baldi air sabun mop lantai.

Menjerit lah kawan aku tu satu taman boleh dengar sampai aku pun terkejut. Terus aku lari ke rumah dia.

Menangis2 dia sambil angkat anak dia dan cuba lakukn CPR.

Aku yang masih terkejut ni tadi terus lari kerumah capai kunci kereta untuk ke hospital.

Si ayah ni tadi tahu apa dia buat cuma jadi orang bodo tercegat je kat tepi pintu bilik sambil pegang fon

(bab* betoi aku mnyumpah dalam hati).

Bila aku start enjin kereta baru terhegeh2 nak pakai baju la seluarlah spender la.

Takdanya kami tunggu si ayah terus aku pecut bawa kereta sampai di hospital doktor sahkn si anak ni tadi dah tiada.

Ya Allah pengsan kawan aku min kat bilik kecemasan zon merah tu min. Bila sedar asyik meracau tanya anak nya dah minum susu atau belum.

Sekarang ni kawan aku tu dah pulih berkat doa ibu dan ayah dia.

Tak lagi merepek2 meracau tanya anak dia. Dan sekarang dia bercerrai dengan jntan bahalol tu.

Buat bby Ariana Nafisa, tenang la adik di sana aunti dan mama adik sayang adik. Tunggu mama adik and kakak di syurga ya.

Buat ibu dan ayah semua, jangan la lalai. Jaga lah permata hati anda sementara mereka masih ada. Al fatihah untuk bby Ariana. Tolong siarkan ye min.

Reaksi warganet

Perkongsian wanita ini mendapat pelbagai reaksi dari warganet. Lihat apa kata mereka.

Biar dorang baca dan jadi contoh supaya tak de lagi lelaki bhalol yang lalai sebab game.

Najwa Baharom –Nak main game tu boleh, tapi jangan taksub sangat. Mti game bole main lagi, mti anak tu je satu2 nyawa. Mintak dijauhkn la.

Anis Nadiah –Saya dulu sebelum kahwin pun kaki game jugak.

Ps2, game computer macam dota semua main, tapi lepas kahwin ada anak, semua tu dah tinggal terus.

Dah makin berusia kenalah tau tanggungjawab dan apa yang penting.

Sekarang adik beli ps4 pun tak teringin dah nak main. Nanti esok2 mti kena soal di sana lagi teruk.

Rashidah Samsudin –Aku ni kalau subuh2tu nak nganto anak sulung tunggu bas sekolah, akuu kunci semua pintu bilik dan bilik air.

Walau yang kecik tu tido kat bilik dengan bapaknye. Akuu tak percaya hahaha. Dia bukan sedar anak nangis kat sebelah.

So memang dari yang kecik ni, aku dah suruh laki aku buat lock kat pintu bilik air.

Sebab budak memang akan tuju ke bilik air dulu projek dia.

Dulu anak asuhan aku pon penah lemas dalam bilik air.

Air dah masuk kat paru2 tapi nasib sempat di selamatkan dan nasib juga kejadian tu masa dia dengan mak dia.

Kalau jadi kat umah akuu. Pengsan wey nak menjawab. Ape pon moga si ibu kuat.

Bersyukur lah ade yang menantimu di syurga.

Buat para suami, Jadikan cerita ni sebagai teladan. Sesungguhnya anak tu amanah Allah.

Jangan di sia2kan. Kalau tak nak tolong jaga anak pon make sure rumah korang selamat untuk anak korang main.

Kecuaian sebegini tidak boleh dipandang remeh kerana ia membabitkan ny4wa dan kes3lamatan kanak-kanak.

Banyak contoh boleh kita lihat mengenai kelalaian ibu bapa.

Di kedai makan atau di mana juga jelas boleh dilihat bagaimana ibu bapa tidak memberi perhatian kepada anak-anak dan membahayakan situasi mereka.

Ada ibu bapa terlalu leka dengan telefon bimbit atau gajet, sehingga anak merayau tanpa mereka sedar dan tercekik makanan.

Di jalan raya pula, ada ibu bapa menunggang motosikal dan meletakkan anak sekecil empat atau lima tahun membonceng dalam keadaan tertidur.

Ibu atau ayahnya masih meneruskan perjalanan walaupun anaknya dalam keadaan bahaya.

Di rumah, kelalaian ibu bapa mengunci pintu menyebabkan anak kecil keluar berlari dan mungkin dilanggar kenderaan.

Membiarkan anak kecil mandi sendiri di dalam bilik air juga mengundang bahaya.

Sumber : Kisah Rumah Tangga/zox

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini adalah artikel menarik untuk anda ikuti