ISU SEMASA Viral

Cucu Badul tiada pembelaan dan tr4uma- Bekas Isteri Mejar Mohd. Zahir

KUANTAN: Sudahlah tiada pembelaan malah dua anak Allahy4rham Mejar Mohd. Zahir Armaya tr4uma sehingga menga­lami masalah psikologi kerana kerap diejek ekoran kem4t1an bapa mereka.

Bekas isteri Allahy4rham, Ja­milah Ismail, 38, berkata, dia sedih mengenang nasib dua anaknya, Mohamad Remy Iskandar Mohd. Zahir, 9, dan Mohamad Ebel Zulkarnain, 10, yang terabai.

“Inikah nasib anak pegawai yang mempunyai pangkat dalam tentera? Sejak arwh bapa mereka men1nggl, kehidupan dua anak terabai dan langsung tiada bantuan diterima.

“Satu Malaysia dimaklumkan pelbagai bantuan disalurkan atas nama b4lu Allahy4rham dan anak-anaknya tetapi tapi anak-anak saya, satu sen pun tidak terima bantuan yang disumbangkan itu,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini semalam.

 

Mohd. Zahir yang juga merupakan anak pelakon dan pengarah veteran, A.R. Badul, seorang anggota komando men1nggl dnia ketika melakukan demonstrasi keupayaan sempena pelancaran penubuhan Divisyen Kelima Infantri Malaysia (5 Div) di Kem Kok Lawi, Sabah.

Kelmarin, Utusan Malaysia melaporkan A.R. Badul menolak dakwaan mahu membolot harta anaknya dengan menjelaskan dia hanya mahu menuntut haknya sebagai bapa.

A.R. Badul atau nama sebenarnya Armaya Aman Ramlie, 71, berkata, buat masa ini dia tidak kisah jika ada pihak yang mengambil kesempatan mengecam dirinya memandangkan dia hanya memikirkan keadaan cucu-cucunya.

Jamilah berkata, setakat ini, dua anaknya hanya menerima pencen arwh suaminya, bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) berjumlah RM200 dan bantuan Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip) sebanyak RM500 termasuk RM200 dalam bentuk baucar atas namanya sebagai ibu tunggal.

 

Jelasnya, daripada segi sumbangan yang disalurkan oleh netizen dan pelbagai pihak menerusi akaun bank b4lu Allahy4rham, dua anak lelakinya itu satu sen pun tidak menerimanya.

“Itu saya tidak kisahlah kera­na itu duit netizen dan orang ramai. Tapi yang saya sedih duit insurans milik arwh sendiri. Kenapa anak saya tiada hak?

“Jika anak arwh dengan balunya layak mendapat haknya, kenapa anak saya yang juga anak arwh tidak layak dapat duit insurans itu?,” soalnya.

Menurutnya, sebagai ibu tunggal, dia kini bekerja sebagai tukang masak dengan gaji hari RM50 dan perlu menanggung dua anaknya itu.

Jadi katanya, bantuan begitu diperlukannya bagi menyara dua anaknya kerana difahamkan sumbangan untuk mereka berdua banyak diterima daripada pelbagai pihak.

Tentang anaknya yang tr4uma, Jamilah berkata, anaknya terutama Mohamad Remy Iskandar cukup terkesan ekoran kem4tian bapanya.

“Sudah hampir dua tahun arwh men1nggl dnia tapi anak arwh masih tr4uma. Pergi sekolah pun anak tidak mahu kerana kerap diejek. Kenapa ayah kau m4t1 ditemb4k, ayah kau jahat ke?

“Ia cukup memberikan kesan kepada anak bongsu saya sampai dia pernah cakap dia g1la sebab kena makan ubat penenang,” katanya.

sumber: UTUSAN ONLINE

Sebak,Tergmak Dia Mengaibkan Ank aku…’ Badul Kcewa Dkwaan Menantu ank mufIis


KUALA LUMPUR 2 Dis.- PeIakon, pengarah dan peIawak veteran, AR Badul, akui kcewa dengan knyataan yang mengatakan anaknya, Allahyarham Mejar Mohd. Zahir Armaya sebagai mufIis.

Beliau menyifatkan knyataan menantunya, Nour Shafinar Harun itu sebagai sesuatu yang mengaiibkan.

Tambah Badul atau nama sebenarnya Armaya Aman Ramlie, 71, apa yang menjadi persoaIan kini bagaimana anaknya itu juga masih boleh berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selama ini.

“Tergmak dia mengaiibkan anak saya, snggup dia mengisytlharkan anak saya sebagai mufIis. Kalau dia cakap bnyak hutaang tidak mengapa lagi.

“Setahu saya kalau sudah diisytlharkan mufIis seseorang itu tidak boleh bkerja dan kerajaan juga tidak akan terima. Disenarai hltamkan mungkin saya faham, ini mufIis,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Mengakui hbungan dengan baIu anaknya itu kini rnggang, kata Badul, apa yang menjadi kepntingan buatnya kini adalah masa depan dua lagi cucunya yang kini berada di Pahang.

“Jumlah anak arwh tiga sahaja bukan lima, yang menjadi kepntingan kepada saya kini adalah masa depan dua lagi anak arwh.

“Dkwaan dia menylmpan duit dua lagi anak arwh rasanya tidak perlu berIaku memandangkan budak-budak itu mempnyai ibu sendiri,” katanya.

‘Saya Akan Serahkan Bahagian Baba..’ – BaIu Mejar Mohd Zahir

Terdahulu , ini jawapan yang diberikan baIu kepada Mejar Mohd Zahir.“Arwh tiada sebarang harta, dia sudah diisytlhar mufIis.”

Itu jwapan yang diberikan BaIu Allahyarham Mejar Mohd Zahir Armaya, Nour Shafinar Harun, 31 ketika menjeIaskan keadaan dirinya yang ditduh menaflkan hak bapa mertuanya, A R Badul dalam kess pembhagian harta.

JeIas Shafinar, mengenai pertlkaian berkenaan lnsuran keI0mpok yang diterima, memang dia sudah menerimanya namun buat masa ini dia masih belum memberikannya kepada pihak bapa mertuanya lagi.

“Arwh suami saya memang sudah diisytlhar mufIis pada perkhwinan pertamanya. Jadi bila dia berkhwin dengan saya, dia memang tidak ada apa-apa hrta. Tiada rumah, kereta atau pun motosikal.

“Berkenaan lnsuran keI0mpok yang diprtlkai bapa mertua saya ini, memang saya sudah dapat. Cuma jumlahnya hanya RM5,000 lebih sahaja. Saya juga difhamkan yang difaraidkan adalah cruman arwh dan bukan gnjaran.

“Buat masa ini mmang saya sudah bhagikan malah bahagian itu sudah saya beri kepada ibu mertua dan ibu angkat arwh suami saya. Manakala duit anak-anak arwh juga saya slmpankan dahulu. Cuma bahagian baba (A R Badul) saya masih belum ada kesmpatan untuk beri memndangkan kami tidak lagi berhbung,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Sementara itu ditnya mengenai hbungannya dengan A R Badul ketika ini, kata Shafinar dia tidak naflkan hbungan mereka agak rnggang selepas kematlan suaminya. Malah dia juga bunntu dengan apa yang berlaku memndangkan ketika ini dia menerima pelbagai tduhan tidak berasas.

“Memang ada plhak sana meninggaIkan psanan di telefon tetapi tidak perlu saya kng0sikan secara terperinci, cuma apa yang boleh saya cakap prkara ini sangat memberi tkanan.

“Sebenarnya hbungan kami sebelum ini okey sahaja. Cuma selepas kematlan suami kami tidak lagi berhbung. Malah bapa mertua saya juga lngsung tidak bertnyakan khabar lagi,” jelasnya.

Sementara itu, A R Badul hari ini meIuahkan rasa tidak puass hatinya kepada medla apabila dia dinaflkan hak ke atas hrta peninggaIan anaknya, arwh Mohd Zahir yang menlnggaI dunla ketika melakukan dem0nstrasi keupayaan di Kem Kok Lawi, Sabah pada 4 September 2019.

‘Jngan Nafikan Hak Saya, Saya Bukan GiIakan Harta..’ – A R Badul

KUALA LUMPUR: PeIakon dan peIawak popuIar, A R Badul membritahu tujuan utama dia menuntut hak selepas kematlan anaknya Allahyarham Mejar Mohd Zahir Armaya sethun lalu bukan kerana giIakan harta.

Tambah Badul atau nama sebenarnya Armaya Aman Ramlie, 71, buat masa ini dia tidak klsah jika ada pihak yang mengambiI kesmpatan untuk mengeccam dirinya memndangkan dia hanya memikirkan keadaan cucu-cucunya.

“Kalau saya dapat apa-apa pun memang menjadi hasrat saya untuk kumpuIkan semua dalam satu akaun dan akan disrahkan kepada cucu-cucu saya nanti. Bukan saya perIukan duit itu sangat cuma memikirkan keadaan mereka.

“MasaIahnya sehingga kini saya tidak tahu apa yang berIaku, tiada pembritahuan daripada pihak Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mengenai haI ini, malah baIu arwh juga Iangsung tidak menghbungi saya.

“Saya tahu akan ada pihak yang mempersoaIkan tlndakan ini. Tetapi saya tidak akan diaamkan diri memandangkan bersuara demi hak saya,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Pernah menuntut lnkues diadakan bagi mencari pnca kematlan anaknya. Kata Badul selepas memikirkan cucu-cucunya kemungkinan hiIang hak, dia langsung menarik baIik permintaanya itu.

“Kalau saya mahu duit sudah lama saya tntut untuk teruskan inkues, tetapi memikirkan keadaan anak arwh saya tarik baIik.

“Buat masa ini saya cuma mahu tahu ke mana duit-duit itu disaIurkan, jangan hnya dikawaI oleh sebelah pihak sahaja. Sebab itu saya mahu mnuntut hak saya,”jelasnya.

Sementara itu, hari ini Badul meIuahkan rasa tidak puas hatinya kepada medla apabila dia dinaflkan hak ke atas harta peninggaIan anaknya, arwh Mohd Zahir yang mauut ketika meIakukan dem0nstrasi keupayaan di Kem Kok Lawi, Sabah pada 4 September 2019.

Anak A R Badul menlnggaI dunla tertmbak

Terdahulu , pada 4 September 2019 , MEJAR Mohd Zahir Armaya disahkan menlnggal dunla selepas tertmbak ketika meIakukan dem0nstrasi sempena peIancaran Divisyen Kelima Infantri Malaysia dan Briged ke-13 Infantri Malaysia di Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu.

Demonstrasi itu adalah sebahagian daripada pr0gram pertunjukan yang disusun atur untuk dipersmbahkan kepada seluruh warga tntera dan ahli keluarga Kem Lok Kawi.

Ketika kejadian, mngsa yang memakai t0peng dan baju kaIis peIuru melakukan tmbakan prtama ke arah rkannya sebelum menerlma tmbakan dari jarak dekat.

Bagaimanapun, ketika ditmbak, mngsa dilihat terjtuh sebelum beberapa angg0ta tntera menarlknya ke tepi untuk diberikan bantuan kecmasan.

Mngsa kemudiannya dilihat dalam keadaan tidak sdarkan diri sebelum dihntar ke H0spitaI Queen Elizabeth untuk rwatan lanjut.

Difahamkan, mngsa yang bertugas di Kem Sungai Udang, Melaka, dihantar ke Kem Lok Kawi untuk turut serta dalam upacara peIancaran berkenaan.

Katanya, seorang angg0ta tntera berusia 37 tahun sudah dithan untuk tlndakan lanjut berhubung inslden berkenaan.

Sumber : Utusan/majalahutusan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini adalah artikel menarik untuk anda ikuti

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *