Viral

Besarnya Pengorbanan Anak Kecil iNi, Diikat Dengan Tali Jadi ‘Mata’ Untuk Mak Ayah Cac4t Penglihatan

Biasa kita lihat ibu dan ayah yang menjaga anak-anak tambah pula yang masih kecil, tapi berbeza pula keadaannya yang berlaku di bandar Cebu, Filipina apabila gambar-gambar seroang kanak-kanak lelaku yang masih kecil diikat tali di badan oleh ibu dan bapanya.

Jika dilihat pada mulanya keadaan tersebut mungkin akan kelihatan pelik namun setelah diamati dengan teliti, rupa-rupanya ibu bapa kanak-kanak berkenaan merupakan golongan 0KU yang mempunyai masalah penglihatan.

Lebih membuatkan ramai tersentuh, kanak-kanak berkenaan dilihat tersenyum dengan sangat comel walaupun terikat dengan kedua-dua orang tuanya yang cacat penglihatan.

Mendapat maklumat daripada penduduk sekitar mengatakan bahawa, anak beranak ini bukannya berasal dari bandar berkenaan, tetapi mereka semua menetap di kawasan gunung.

Indentiti dan juga maklumat penuh satu keluarga ini masih lagi belum dapat dikenal pasti. Walau apapun, foto-foto ini telah menyentuh perasaan dan memberikan inpirasi kepada ramai pihak.

Sumber: CDN/Transformasi

 

Masih Rasai Nikmat Beribadah Di Masjidil Haram, Tukang Cuci Ini Buat Ramai Cemburu

 


Jika dahulu Masjidil Haram dipenuhi dengan umat manusia yang datang dari seluruh negara, di kalangan mereka pula memegang pelbagai pangkat dan kekayaan di dunia ini.

Namun, selepas kita diuji dengan wabak Covid-19 ini, sekaya atau tinggi mana pun pangkat kita, sekarang ini tiada siapa yang dibenarkan masuk ke kawasan Masjidil Haram.

Rezeki ‘si baju biru’

Kini, yang tinggal di sana adalah penduduknya dan para pekerja yang masih setia mengimarahkan Kota Suci Mekah itu, betapa bertuahnya mereka.

Seperti foto seorang tukang cuci di Mekah ini, pekerjaannya mungkin tidak begitu dipandang oleh masyarakat, namun nikmat beribadah yang sedang mereka rasai sekarang ini cukup membuatkan ramai yang cemburu.

 

Masih rasai nikmat beribadah di Tanah Suci

Selama ini mereka sibuk menguruskan beribu-ribu tetamu Allah, sekarang mereka pula diberi nikmat untuk fokus mengerjakan ibadah.

Mungkin antara hikmah yang cuba Allah tunjukkan kepada kita, tidak kira sebesar mana pun darjat kita di dunia ini, sebenarnya kita sama sahaja di sisi Allah.

Sumber : Mohd Fauzan Rosidi/Transformasi

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *