Viral

[Video]Pemilik Boleh Didend4 Tak Lbih RM1K Jika Ha1wan Peliharaan Ber4k, Kenc1ng Di Rumah Jiran.

Tldak dinaf1kan setiap individu mesti mempunyai pengalaman yang pah1t dalam kehidupan berjiran. Malahan, kehidupan dalam sesebuah komuniti berjiran memerIukan seseorang itu bert0lak ansur dan mempunyai c0mmon sense dalam sesuatu aspek.

Namun, terdapat situasi di mana ha1wan peliharaan yang dibela jiran dilihat secara sember0no membvang a1r kecil mahupun a1r besar di hadapan rumah kita.

Perkara tersebut secara tldak langsung membeb4nkan seseorang itu. Seperti perkongsian seorang pegvam dikenali sebagai Nor Zabetha di laman YouTube, menceritakan apa yang boleh dilakukan oleh seseorang jika ha1wan jiran bertindak sedemikian rupa.

Apakah yang boleh dilakukan?

Jelas Puan Zabetha, masaIah mengenai ha1wan peliharaan jiran boleh diselesaikan dengan cara yang baik jika seseorang itu tahu cara yang betul membuat Iaporan mengikut saluran yang tepat.

Kalau kita lihat di bawah Akta-Akta Kecil 1955, ada menyatakan berkenaan tanggungjawab pemilik anj1ng. Dalam akta tersebut pemilik t1dak boleh membiarkan anj1ng berkeIiaran sehingga menyebabkan keceder4an kepada orang awam yang lain atau mengej4r orang lain.

Manakala mengikut Sksyen 80, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mempunyai hak untuk mengambil tlndakan dengan beberapa cara iaitu menghapvskan, menghent1kan dan mengambil tindakan undang-undang serta gnti rvgi.

Menerusi penjelasan tersebut, seseorang itu berhak membuat lap0ran kepada pihak PBT jika haiwan yang dibela jiran boleh menggnggu ketenter4man mereka.

Kcau gnggu Sksyen 81 (B) apa-apa blnatang yang disimpan atau sesuatu cara sehingga menyebabkan kcau gnggu. Jika perkara ini berlaku, anda boleh membuat Iaporan kepada pihak PBT dan jika mahu membuat Iaporan poIis cover letter juga dinasihatkan untuk disertakan sekali.

Susulan lap0ran yang telah dibuat, pihak PBT akan mengeluarkan surat mahupun n0tis kepada pemilik ha1wan tersebut supaya ha1wannya tldak lagi menggnggu ketenter4man jirannya. lndividu tersebut juga boleh dikenakan hukvman dend4 tldak melebihi RM1,000, atau penj4ra atau kedua-duanya sekali.

Malahan, jika urusan ‘kcau galnggu’ ini terpksa dilakukan oleh pihak PBT, lndividu tersebut perlu menanggvng segala gnti rvgi yang berlaku.

Video penuh:

Sumber:ob,Nextepisode Channel/dbongkar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *