Viral

[Video] Kec0h Swab Test di Lub4ng Dbur. Sekali Zizan Bagi Respon Habis Semua Berdekah, Raih Lebih 3k Komen

Terbaru, China memulakan ujian caIitan di du-bur untuk menguji mereka yang dikategorikan sebagai beris1ko tinggi, lapor stesen televisyen negeri.

Dktor mengatakan bahawa prosedur itu lebih berkesan untuk mengesan virvs berkenaan.

Pegawai kesihatan melakukan ujian caIitan du-bur dalam kalangan penduduk di kawasan yang disahkan mencatatkan kes jngkitan COVlD-19 di Beijing sejak minggu lalu.

Malah, mereka yang berada di fasiliti kuarantin juga perlu melakukan ujian berkenaan, lapor penyiar CCTV.

Kes jangkitan tempatan dilaporkan sejak beberapa minggu lalu di banyak bandar di utara China menyebabkan kempen pengesanan besar-besaran dilaksanakan, yang sehingga kini masih menggunakan kaedah pengambilan sampel di tekak dan hidung.

Namun, teknik caIitan di du-bur ‘boleh meningkatkan kadar pengesanan di kalangan mereka yang dijangkiti’ kerana virus berkenaan bertahan lebih lama di du-bur berbanding saluran pernfasan, kata Li Tongzeng, doktor kanan di Hospital You’an Beijing kepada CCTV.

Pengguna platform media sosial di China memberi reaksi bercampur baur mengenai kaedah terbaru itu.

” Kurang sakit, tetapi mem4lukan,” komen seorang pengguna.

Seorang pengguna yang sudah mempunyai pengalaman berdepan kaedah baru itu berkata bahawa dia terpaksa meminta jururawat untuk menggunakan kaedah berlainan sekiranya perlu melakukan dua ujian caIitan.

” Saya sudah melakukan dua kali ujian caIitan di du-bur. Setiap kali saya melakukan ujian caIitan pertama di du-bur, saya meminta jururawat untuk melakukan ujian caIitan kedua di tekak.

” Saya bimbang jururawat lupa untuk menukar peralatan baru,” katanya.

Namun, CCTV melaporkan, ujian caIitan itu tidak akan dilaksanakan secara meluas kerana ia dianggap sebagai ‘tidak selesa’.

Respon Zizan buat ramai berdekah

Sementara itu, pelawak terkenal Zizan Razak dilihat memberi respon kepada berita tersebut.

Menerusi satu entri di Instagram, Zizan berkongsi keratan akhbar Berita Harian Online bertajuk “Tiada lagi caIitan di lub4ng hidung, selepas ini caIitan akan dibuat di lub4ng du-b#r”.

Bagaimanapun berdasarkan semakan, dipercayai tajuk dan gambar itu sebenarnya di’edit’.

Namun apa yang mencuri tumpuan adalah ayat mencuit hati ditulis Zizan sehingga meraih lebih 3 ribu komen, selain lebih 100 ribu tanda suka.

” Hampir 2 hari aku terfikir. Macamana nak swab pandu lalu kalau bahagian du-bur. Biasanya artis akan record masa swab.

” Pasni artis mana yang berani record pastu post dimedia sosial? Pastu berapa viewers posting artis itu???” tulis Zizan

Perkongsian Zizan itu bukan sahaja mencuri perhatian netizen malah ramai rakan artis turut memberi respon kerana mencuit hati.

Antara yang memberi respon ada pelakon Nabila Huda, Radin Era, Sharnaaz Ahmad dan Shukri Yahaya.

Lebih melucukan, Zizan dilihat turut membalas komen Radin Era yang buat ramai berdekah.

” Zan, try la dulu.. jadi yang pertama anak mudaaa,” komen Radin.

Komen itu lantas dibalas Zizan.

” Takot sekali buat sedap je din. Kang besok datang swab lagi. Lusa datang pulak. Padahal dah negative dah.” balas Zizan yang mencuit hati ramai.

Untuk info, tajuk sebenarnya yang keluar dari akhbar Berita Harian adalah bertajuk , ‘CaIitan tekak dan hidung lebih berkesan, tak perlu caIitan du-bur’.

Dalam pada itu, pihak akhbar Berita Harian menafikan tajuk berita yang tular

Tangkap layar di bawah adalah perbuatan tidak bertanggungjawab pihak tertentu yang menyalahgunakan logo BH Online dan membuat suntingan tajuk berita p4lsu.

Begini reaksi artis bila buat swab test C0vid-19

sumber: lawaksiot/Trandingsangat

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *