Viral

Bersiap Sedia, Ini Taktik Bakal PeIarian R0hingya Guna Untuk Masuk Malaysia. Hanya Tunggu Masa Je

Semalam berita berkenaan kehilangan etnik Roh1ngya di kem peIaarian di lndonesia menarik perhatian warganet.

Ia susulan dipercayai besar kemungkinan mereka melarikan diri kerana mahu memasuki Malaysia.

Terbaru, sind1ket penyeludupan manusia dari lndonesia dan Malaysia didapati bekerjasama membawa masuk peIaarian etnik Roh1ngya yang melarikan diri dari kem perlindungan sementara di Lhokseumawe, Aceh, lndonesia.

Guna taktik ini untuk masuk Malaysia

Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Laksamana Maritim Datuk Mohd Zubil Mat Som berkata, berdasarkan maklumat yang diterima, sind1ket akan membahagikan peIaarian ini dalam kumpulan kecil.

” Mereka akan membahagikan peIaarian dalam kumpulan kecil iaitu seramai empat hingga lima orang sebelum dibawa masuk menggunakan bot-bot kecil.

” Sind1ket dari lndonesia akan mengatur peIaarian dari kem berkenaan dan di Malaysia pula akan memandu arah di mana mereka akan mendarat,” katanya kepada Harian Metro.

Mohd Zubil berkata, APMM sedia maklum mengenai destinasi terakhir kumpulan peIaarian ini adalah Malaysia dan bukan lndonesia.

” Sejak dari awal lagi kita sedia maklum, mereka bukan ingin ke lndonesia tetapi disebabkan kawalan ketat dilaksanakan Ops Benteng menyebabkan kumpulan penyeludup terpaksa memesongkan peIaarian ke lndonesia.

” Ia adalah berdasarkan maklumat menerusi tangkapan terdahulu termasuk tangkapan di Langkawi dan tangkapan empat peIaarian Roh1ngya yang melarikan diri dari kem berkenaan baru-baru ini,” katanya.

Menurutnya, pihaknya kini bekerjasama dengan Bahagian Antipemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (ATIPSOM) Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi perkongsian maklumat.

” Radar Sistem Pengawasan Maritim Laut Malaysia (SWASLA) sentiasa bersiap siaga, sebab itu kini jika terdapat peIaarian dari lndonesia yang dikesan radar, pemeriksaan akan terus dilakukan.

” PeIaarian ini ingin masuk ke Malaysia disebabkan keluarga mereka tinggal di sini dan mempunyai pekerjaan,” katanya.

Katanya, peIaarian kini sedang menunggu masa yang sesuai sebelum cuba masuk ke perairan negara.

” Tetapi kita sudah bersedia sepenuhnya dengan aset yang kita ada termasuk dari bantuan agensi yang melaksanakan Ops Benteng,” katanya.

Kelmarin, ratusan peIaarian etnik Roh1ngya melarikan diri dari kem perlindungan sementara di Balai Latihan Kerja (BLK) Lhokseumawe, Aceh untuk memasuki Malaysia.

Pegawai Perhubungan Awam Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Untuk PeIaarian (UNHCR) lndonesia, Mitra Suryono berkata, sejak awal lagi peIaarian Roh1ngya itu memang bertujuan ke Malaysia dan bukan lndonesia.

” Kami belum tahu ke mana mereka pergi,” kata Ketua Pasukan Petugas Roh1ngya di Lhokseumawe, Ridwan Jamil.

” Tetapi mereka dipercayai akan meIarikan diri jika ada peluang meninggalkan kem peIarian kerana matlamat mereka adalah untuk masuk ke Malaysia,” katanya.

Hanya 112 peIarian yang masih ada di kem sementara di Lhokseumawe, minggu ini, lapor agensi berita AFP.

Jumlah itu jauh lebih rendah berbanding 400 orang yang tiba di antara bulan Jun dan September tahun lalu.

Sumber:hmetro/kotakmedia

Beratus PeIarian R0hingya di Indonesia HiIang. Ramai Cuak Bila Tahu ke Mana Mereka Sebenarnya Nak Pergi


Ratusan etnik Roh1ngya dilaporkan hilang dari kem peIarian di lndonesia dan dipercayai diseIvdup masuk ke Malaysia, kata pegawai dan sumber, hari ini.

Hanya 112 peIarian yang masih ada di kem sementara di Lhokseumawe, minggu ini, lapor agensi berita AFP.

Jumlah itu jauh lebih rendah berbanding 400 orang yang tiba di antara bulan Jun dan September tahun lalu.

Setakat ini, pihak berkuasa tempatan dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tidak dapat mengesahkan lokasi keberadaan peIarian minoriti Muslim dari Myanmar berkenaan.

Kumpulan itu dikhuatiri mengupah ejen pemerdagangan manusia bagi membantu mereka menyeberangi Selat Melaka dan memasuki Malaysia.

” Kami belum tahu ke mana mereka pergi,” kata Ketua Pasukan Petugas Roh1ngya di Lhokseumawe, Ridwan Jamil.

” Tetapi mereka dipercayai akan meIarikan diri jika ada peluang meninggalkan kem peIarian kerana matlamat mereka adalah untuk masuk ke Malaysia,” katanya.

Pada 2017, tndakan keras tentera Myanmar yang digambarkan penyiasat PBB sebagai pembu-nuhan beramai-ramai, mem4ksa 750,000 orang Roh1ngya meIarikan diri melintasi sempadan ke Cox’s Bazar, sebuah daerah di pesisir tenggara BangIadesh.

Sejak itu, ribuan peIarian membayar ejen pemerda-gangan manusia untuk mengeluarkan mereka dari BangIadesh secara hram.

Menurut agensi PBB, pihaknya telah mengingatkan peIarian agar tidak meninggalkan kem mereka berikutan banyak ris1ko yang perlu ditnggung.

” Tetapi mereka tetap meIarikan diri walaupun kami berusaha mengingatkan mereka tentang bahaya dan r1siko yang dihadapi andai meninggalkan kem termasuk kesan bvruk menggunakan khidmat penyeIudup,” kata jurucakap Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk PeIarian (UNHCR), Mitra Suryono.

” Tetapi kita harus ingat bahawa kebanyakan daripada mereka mempunyai saudara di negara seperti Malaysia. Itu mungkin salah satu sebab mengapa mereka ingin meneruskan perjalanan,” tambahnya.

Dalam pada itu, kumpulan hak asasi manusia menyalahkan pemerintah lndonesia yang secara drastik mengurangkan kawalan keselamatan di kawasan kem ketika Roh1ngya ditempatkan di bawah pengawasan UNHCR bulan lalu.

Walaupun lndonesia tidak terlibat dalam sebarang perjanjian konvensyen antarabangsa berkenaan peIarian, tndakan itu meInggar kewajipan pihak berkuasa untuk melindungi mereka, kata Pengarah Pejabat Amnesty Antarabangsa di lndonesia, Usman Hamid.

Jun tahun lalu, hampir 100 peIarian Roh1ngya yang terkandas di pinggir laut Indonesia hari ini ditarik ke pantai penduduk tempatan selepas pihak berkuasa enggan membantu berikutan bimbangkan jangkitan COVlD-19.

Difahamkan, kira-kira 94 peIarian terbabit termasuk 30 kanak-kanak yang berlayar menggunakan bot kayu ditemui rosak oleh nelayan pada minggu ini, sebelum dipintas pegawai maritim dari Pulau Sumatera yang menarik mereka ke pantai.

Namun, pihak berkuasa di bandar Lhokseumawe di pantai utara Sumatera itu enggan membenarkan kumpulan terbabit mendarat dengan alasan bimbang berlaku penyeb4ran COVlD-19.

Justeru, penduduk tempatan yang marah mengambil inisiatif sendiri melompat menaiki ke bot dipenuhi peIarian Roh1ngya itu dan menariknya ke pantai.

Menurut peIarian yang terselamat, mereka membayar sehingga AS$2,400 (RM9,900) seorang, namun sindiket penyeludup menjadikan mereka tebusan selama berbulan lamanya untuk mengugut rakan atau keluarga supaya membayar lebih.

Institut Penganalisis Dasar Konflik (IPAC) yang berpusat di Jakarta, Indonesia, berkata penyeludup menuntut bayaran tambahan mencecah RM5,000 sebelum membebaskan peIarian terbabit bila tiba di destinasi.

Sumber:k0smo/Asiakini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *