Viral

JPJ Sekarang Bertindak Luar Biasa Bila Cara Saman Mereka Dinaik taraf.

Di Malaysia, kadar kemalangan jalan raya semakin meningkat peratusnya setiap tahun terutama yang melibatkan motosikal.

Sesetengahnya tidak mengikut peraturan asas yang telah ditetapkan semasa berada di jalan raya termasuklah ambil tidak endah akan kegunaan helmet.

Penting untuk anda ketahui ciri-ciri keselamatan ada pada setiap helmet yang disediakan buat penunggang motosikal.

Saban hari, semakin ramai yang menunggang motosikal sekarang. Ada yang atas nama hobi, tetapi lebih ramai yang menunggang motosikal setiap hari untuk ke tempat kerja. Keadaan lalu lintas yang semakin sesak dan kos penyelenggaran kereta (termasuk parkir dan tol) menjadikan motosikal sebagai satu mod yang menarik.

Penjimatan masa juga antara faktor utama; anda mempunyai lebih masa di rumah dan tidak terlalu tertekan dengan kesesakan jalanraya. Namun begitu, risiko menunggang memang lebih tinggi dan kerana itu, alatan keselamatan wajib diutamakan.

 

Sayang sekali apabila kita masih melihat ada antara kita memakai topi keledar kerana malas disaman, dan menganggap topi keledar itu sebagai satu kesusahan.

Seperti yang tular di media sosial hari ini dikongsikan dari laman facebook inforoadbl0ck JPJ/Polis dilihat satu rakaman video di mana anggota JPJ menegur beberapa penunggang motorsikal yang tidak memakai helmet.

Rakam Dan S.aman

 

 

Reaksi Orang Ramai

Mesti yg kene tegur pastu suruh jln dlm hati fuhh selamat. Haritu je selamat. Esok surat s.aman sampai. Hahaha. Kalau bkn owner motor, menjawap la dgn owner.

Yang terima kasih tu tak tahan aku tengok.Harap si dia save video ni, bole tunjuk dekat anak cucu bila dah tua.. Kata atuk dulu siap kata terima kasih sebab diberikan s.aman.

Hahhhaaa bagus cara ni.. tanpa banyak s0al.. terbaik JPJ..yang s.alah tetap s.alah, jangan kata p kedai depan rumah ja tak perlu pakai helmetla.

Mmg patut mcm ni pun..bagus utk b.ukti kes.alahan n bagus utk p.antau anggota jgk..kalau ada pr.ovokasi drp pengguna jalanraya yg b.ingai pun elok jgk ada b.ukti rakaman mcm ni.

Sekarang jpj dah pasang dashcam kat motosikal…jadi bu.kti tu k.ukuh…..tiada lagi nak cuba ra.suah ra.suah yea….jadi hati hati lah patuhi u.ndang un.dang jalan raya….nasib polis dan jpj malaysia masih ada budi bicara.

Sumber:OM/mediabawang

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *