Viral

Doktor kec3wa nama fr0ntliner dikeluar dari ‘list’ penerima v4ksin, ganti dengan…

SEORANG pakar perubatan, Dr Rafidah Abdullah meluahkan rasa kec3wa apabila ada segelintir frontliner din4fikan hak sebagai penerima awal vaks1n C0vid-19.

Lebih mengecewakan apabila, nama-nama tersebut kemudiannya diganti dengan nama ahli-ahli politik termasuk Exco-Exco yang kurang dikenali.

Menerusi hantaran di laman Twitter, Dr Rafidah berk0ngsi luahannya dan meminta disampaikan sehingga ke pengetahuan pihak MOSTI yang bertanggungjawab mengeluarkan senarai nama tersebut.

DUA D4RJAT 2.0

Ya, saya faham ianya simb0lik pemimpin mengambil sunt1kan vaks1nasi dahulu. YB Perdana Menteri, Menteri Agama, Menteri Besar setiap negeri, ya, kami tiada hal4ngan.

Tapi dah kenapa pulak ahli-ahli EXCO, ADUN, menteri-menteri lain, kvncu-kvncu mereka nak vaks1nasi awal? Maaf, kami petugas barisan hadapan tidak faham.

Jabatan Kes1hatan Negeri (JKN) kenapa jadi pak mak tvrut ni? Tugas anda adalah MENJAGA kebaj1kan petugas-petugas kes1hatan-hospital, swasta dan k0muniti; bukan yang berD4RJAT.

Kami petugas bawahan tidak mampu faham dua d4rjat. Yang kami tahu pergi balik kerja, pakai PPE, menyel4matkan ny4wa manusia.

Mana hak petugas-petugas kes1hatan yang meng4ndung, menyvsukan b4yi, pegawai-pegawai (contohnya farmasi) di lapangan, doktor-doktor gigi swasta: kenapa tiada dalam senarai?

Turunlah, berbincanglah dengan setiap seorang. Takkan keluarkan senarai sahaja.

Kas1han mereka: alih-alih nama terkeluar atau langsung tidak masuk senarai. Tambah terkejvt: muncul nama-nama YB tidak dikenali.

Nak bersuara, t4kut. Please, middle managers. Do what is r1ght, get r1d of these n0nsense. PR0TECT the people under you. I don’t think that’s too much to ask.

Mungkin ntizen boleh unjurkan pejabat MOSTI untuk keluarkan senarai nama. T0njolkan siapakah manusia yang vaks1nasi terlebih dahulu daripada barisan hadapan.

You can come, give us mot1vation during our vacc1nation. Bukan diri sendiri ters0rong-s0rong b4tang hidung dan leng4n untuk ambil vaks1n dahulu. Show that you care for us, and not for yourself. Let healthcare workers fin1sh vacc1nation first.

DO NOT d3ny the r1ghts of women healthc4re w0rkers. If they are pregn4nt, bre4stfe3ding and want vacc1nation: h0nour them. JKN: TALK TO THEM.

Jangan bvang masa k1pas orang yang ada d4rjat buatan manusia. Ketepikan g0longan ini: dahulu, kini dan (harapnya) selama-lamanya. Professionals work professionally.

Rafidah Abdullah
Belum ada tarikh vaks1nasi.
Tidak akan mem1ntas.
Dahulukan staf yang betul-betul hadapan.

 

 

Sumber: Twitter Dr Rafidah, Wowberita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, klik like dan share serta f0llow page kami untuk cerita menarik, viral dan semasa di hujung jari anda.

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *