Viral

Anak Kena Sindir Kerana Bawa Mangkuk Tingkat Ke Sekolah, Sekali Bapa Tampil Bersuara

Murid sebuah sekolah di Putrajaya itu, dibekalkan oleh ibunya bekalan makanan ke sekolah menggunakan mangkuk tingkat.

Pada hari pertama sesi persekolahan dibuka 1 Mac lalu, gaya ‘rare’ kanak-kanak terbabit yang makan menggunakan mangkuk tingkat dirakam bapanya Mohd Rizal Omar yang juga guru sekolah terbabit.

TuIar di media sosial gambar seorang murid sedang menikmati makanan ketika waktu rehat.

Apa yang menarik perhatian ialah bekal yang dibawa murid berkenaan diletakkan di dalam mangkuk tingkat sedangkan rakan-rakannya yang lain membawa bekas biasa.

Gambar tersebut kelihatan melucukan namun ianya menjadi sindiran netizen di media sosial.

Dalam satu perkongsian oleh individu bernama Tun Syary Hazwarni Mardiah, dia kurang senang dengan tindakan beberapa FB page terkenal yang memuat naik gambar tersebut dengan nada sindiran.

Ya Allah Ya Robbi.. amende la mas4lah hati korang ni. Biarla dia, mak dia rajin mak dia penyayang. Bukan semua orang dapat rezeki makan air tangan ibu. Bagus apa bekal..bersih berkhasiat, jimat, makan pun puas hati.

Mak dia masak bukan mak dia suruh ko masak pun! Orang sekarang bergurau tak ingat. Lupa batas-batas. Semua benda nak buat bahan gurau sampai hilang adab, sampai lupa hormat orang lain.

Bapa Tampil Luah sesuatu

Menurut Mohd Rizal, dia kemudian berkongsi gelagat anak ketiganya daripada empat beradik itu di laman Facebooknya dengan kapsyen ‘Nampak dak betapa ‘old skool’ nya anak aku.. mangkok tingkat truhhh.. makanan dia setingkat ja..selebih nya bapak dia pnya’.

“Namun gambar itu kemudian tersebar di media sosial dan saya tidak tahu siapa yang menularkannya.

“Pada awalnya ia dilihat sebagai gurauan, tetapi lama kelamaan menjadi bahan kecaman segelintir netizen,” katanya ketika dihubungi Malaysiapost malam ini.

Mohd Rizal berkata, warganet yang tidak mengetahui perkara sebenar dilihat membuat pelbagai andaian sendiri termasuk menyalahkan guru kelas yang didakwa mengambil gambar berkenan sebelum dikongsi dalam WhatsApp yang kemudian disebar ibu bapa lain sebagai bahan lawak.

“Sebenarnya bukan begitu, saya yang ambil gambar itu, dan saya juga tidak salahkan yang buat andaian itu kerana mereka tidak tahu.

“Namun apa yang tidak baik apabila ia menjadi punca pergaduhan antara netizen,” katanya.

Bagaimanapun beliau berpendapat aksi anaknya itu turut tular sebagai perkara positif apabila kini ramai yang ikut langkah kami untuk membekalkan makanan kepada anak-anak dari rumah.

Menurutnya, bersama tiga anaknya di sekolah itu akan terus membawa bekal makanan menggunakan mangkuk tingkat.

“Kepada yang mengecam.. kami sekeluarga maafkan anda semua.. kerana anda mungkin tak tahu di sebalik cerita yang sebenar dan pada yang positif dan memberi kata-kata semangat.. anda semua amatlah hebat,” katanya

Dah jadi komik story anak dara aku.. kepada yg mengecam.. kami sekeluarga maafkan anda semua.. kerana anda mgkin tak tau disebalik cerita yg sebenar.. dan pada yg positif..dan memberi kata2 semangat.. anda semua amatlah hebat..

May be a cartoon of text that says ‘#38 08/03/2021 KARTUN SANGTUJOH NASIK TAMBAH PENULIS/PELUKIS SANGTUJOH SANGTUJOHKARTUN MANGKUK TINGKAT TANDA SAYANG IBU BAPAK KEPADA ANAK NANTI REHAT MAKAN BEKAL NI YE. BESTNYA! TENKIU, MAMA! MANGKUK HAYUN TANDA BANGANG BERTAPAK DALAM OTAK MANGKUK TINGKAT? WTF.. NI CONTENT NI. ANAK SEKOLAH TAK BALIK SEBULAN KE, KaK ΟΙ? HAHAHA! HMPH! NAK MENUNJUK MANGKUK TINGKAT LA TU. ADMIN VIRAL ΚΑΚΙ TROLL BAWANG sangtujah’

Anak dapat hadiah

Alhamdulillah.. rezeki kakak..

Smpai rumah td tgk ada ejen dr Tupperware dok depan rumah.. depa nak bagi hadiah kat kakak.. angkara mangkuk tingkat..

*semoga pasangan tadi dimurahkan rezeki dan diberi kebaikan dunia dan akhirat.. AAMIIN..
May be an image of 1 person, headscarf, indoor and text that says ‘3008A TupperwareBrands’

KETAHUILAH .. HARTA DUNIA BUKANLAH GARIS PENGUKUR PADA KEHEBATAN KITA..

AYUH !!! BEKALKAN ANAK² KITA DENGAN MAKANAN BERKHASIAT..

SELAMAT HARI WANITA PADA SEMUA WANITA² DAN IBU² YG HEBAT..

Adik kecil dan maknya di media sosial

SED1H sangat bila banyak page-page yg famous (tak perlu sebut) yang P.ERLI dan MENG.ANJING bekal makanan adik ni. Maka ramailah yang komen penambah perasa. Netizen berduyun-duyun gelak sakai katanya…

‘mokmung dakyohla sungguh sangat’

‘macamla anak pergi sekolah tak balik ‘

‘macam dia je ada mangkuk tingkat’

‘r.iyak apa hari ini’

Dan macam-macam lagi.

Ya Allah Ya Robbi.. amende la mas4lah hati korang ni. Biarla dia, mak dia rajin mak dia penyayang. Bukan semua orang dapat rezeki makan air tangan ibu. Bagus apa bekal..bersih berkhasiat, jimat, makan pun puas hati.

Mak dia masak bukan mak dia suruh ko masak pun! Orang sekarang bergurau tak ingat. Lupa batas-batas. Semua benda nak buat bahan gurau sampai hilang adab, sampai lupa hormat orang lain.

Ei geram ar

Astarghfirullahaladzim, Sebelum tidur..peringatan untuk kita semua… Firman ALLAH SWT:

“Wahai orang-orang yang beriman! Jgnlah ada suatu kaum yang mempermain-mainkan kaum yang lain, (kerana) boleh jadi kaum yang dipermaikan itu lebih baik daripada mereka, dan jangan pula ada golongan perempuan yang mempermain-mainkan perempuan yang lain,

… (kerana) boleh jadi perempuan (yang dipermainkan) itu lebih baik daripada mereka. Jgnlah kamu saling mencel4 satu sama lain, dan janganlah saling memanggil dengan gelaran-gelaran yang bur0k. Sebur0k-bur0k panggilan adalah (panggilan) yang buruk (jadi fas1k) setelah beriman. Dan barang siapa tidak bertaubat, maka mereka itulah orang-orang yang z4lim.” (Surah al-Hujurat, 11)

Tulisan asal; Tun Syary Hazwarni Mardiah

Ada sesuatu  positif kita boleh ambil

Cuba tengok mangkuk tingkat adik ni, memang rare

Gambar yg sgt menarik. Ada beberapa sudut positif kita boleh ambil

1. Maknya sangat rajin menyediakan bekalan makanan. Respek!

2. Anak ini terhindar daripada keracunan makanan. Masakan ibu dari rumah insya Allah bersih dan selamat

3. Anak ini tak malu makan bekalan ibunya. Menunjukkan jati dirinya sangat tinggi

Saya doakan anak ini dan keluarganya cemerlang dunia akhirat. Amiin

Terdahuku, kerajana mengumumkan Sekolah rendah, kolej vokasional dan sekolah antarabangsa serta institusi pendidikan swasta (IPS) kategori pusat yang tidak menawarkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan peperiksaan umum masing-masing akan dibuka pada 1 dan 8 Mac ini.

Kumpulan yang akan mula bersekolah pada 1 Mac ini ialah murid prasekolah, Tahun Satu dan Dua di sekolah rendah seluruh negara manakala Tahun Tiga, Empat, Lima dan Enam bermula pada 8 Mac.

Pelajar kolej vokasional bagi Sijil Vokasional Malaysia (SVM) Tahun Satu Semester Dua dan Diploma Vokasional Malaysia Tahun Satu Semester Dua akan hadir ke institusi masing-masing pada 1 Mac ini.

Menteri Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin, berkata bagi sekolah swasta, ia secara umumnya mengikut jadual sekolah kerajaan sama ada bagi sekolah rendah dan menengah.

kredit : Mohd Rizal Omar/ hiburan.myrnws/trandingsangat

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, klik like dan share serta f0llow page kami untuk cerita menarik, viral dan semasa di hujung jari anda.

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *