ISU SEMASA

“Kan Dah Kena Tmpar” Anak Lee Ch0ng Wei Pers0al Psal Pvasa, Cara Beliav Ajar Anak Bvat Ramai Tergmam

 

Seperti semua sedia maklum, umat Islam sudah mula berpuasa bermula hari ini dalam bulan Ramadan. Anak-anak yang bersekolah juga terutama sekolah rendah sudah mula belajar berpuasa.

Mungkin kawan-kawan bukan muslim ada yang tidak faham dan menjadi p.elik, kenapa rakan-rakan muslim mereka tidak mahu makan ketika waktu rehat. Perkara itu dialami sendiri oleh anak Dato’ Lee Chong Wei, Kingston.

Dalam satu kiriman terbaru Lee Chong Wei di Facebook, anaknya meng.adu bahawa dia berasa sedih rakan-rakannya yang muslim tidak mahu makan bersamanya hari ini dan cikgu juga meminta Kingston makan jauh dari rakan-rakan lain.

Lee Chong Wei rasa bers.alah dengan keadaan itu kerana tidak menceritakan kepada anaknya bahawa hari ini sudah mula berpuasa bagi seluruh umat Islam.

“Papa, I ada soalan nak tanya” ditanya anak saya dalam perjalanan dari sekolah tadi.
“Tadi masa waktu rehat, saya berkongsi makanan dan minuman dengan rakan sekelas. Ada dua orang kawan baik saya, Syihan dan Amli tak nak makan. Kenapa ?” Muka anak terus m.uram bagai k.aca diti.mpa batu.

Tidak sempat saya menjawab, dia terus sambung “Pastu I pon dina.sihat cikgu supaya makan di sudut jauh dari segelintir kawan-kawan I. Apa s.alah saya, papa?”

Terg.amam aku dibuatnya seketika. S.alah saya juga sebenarnya kerana tidak memberi penjelasan bulan puasa sebelum ini.

“koko kingstonleekc , you tak s.alah. Kawan-kawan you tu sebenarnya dah start puasa. Dan Cikgu suruh makan di tepi sebagai tanda pengh.ormatan kepada kawan-kawan yang tengah berpuasa tu. Jadi, kamu kena nasihat kawan-kawan Cina India lain, mesti sokong kawan-kawan Melayu ni menjalankan ibadah puasa. Kena bert.olak-ansur dan hormat sesama lain. ”

Sulung yang kini dah 8 tahun sudah start menunjukkan sikap member.ontak. “Kenapa kena bertolak ansur ? Saya makan saya punya hal, dia puasa dia punya hal” .

Belum sempat saya m.arah, tangan penampar wongmewchoo terus melanda ke atas tangan anak. Tahulah saya dia pandai smash gak, tapi memang laju tangan dia kali ni.Sulung pun menangis bertanya sebab.

“Kalau kita tak bert.olak ansur, koko tidak akan ada kawan Amli dan Syihan lagi. Bayangkan kalau tak bert.olak ansur, koko main mercun semasa New Year mestinya dimaki. Jika tidak h.ormat, kawan India buat perarakan Thaipusam semestinya diha.lang. Andainya tidak menghormati sesama lain, tak mungkin shopping mall KL ada Christmas tree masa Christmas”, jawabnya saya.

“Kita menang bola dan Thomas Cup pun sebab kita bert.olak ansur dan bersatu padu”, disambung saya.

Dengan muka meny.esal, pendek sahaja jawapan anak saya “Saya mahu berkawan baik dengan Amli dan Syihan” .

Itulah cerita hari ni. Saya Chong Wei dan Mew Choo sekeluarga ingin mem.ohon-maaf dan mengucapkan Selamat Berbulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam. Have a ble.ssed puasa month.

Chong Wei imbau kenangan bersahur di bulan Ramadan

SEMPENA kedatangan Ramadan, jaguh badminton dunia, Datuk Lee Chong Wei berkongsi kenangannya ketika kecil, menjalani latihan bersama rakan sepelatih sewaktu tibanya bulan puasa.

Menulis di laman Facebook beliau, atlet berusia 37 tahun itu menceritakan lazimnya semasa mereka menyertai pertandingan, mereka akan sama-sama tidur di asrama bersama rakan lain.

Menurutnya, apabila siren untuk sahur berbunyi, mereka akan bersahur beramai-ramai dengan rakan sepasukan dan pemain lain.

“Dari dulu, sejak saya masih berjinak-jinak dengan dunia sukan, selalu juga ikot pasukan daerah dan negeri bertanding luar negeri. Selalunya tempat tidur di asrama. Teammate (rakan pasukan) Melayu Cina India, semua ada.

“Yang paling best (seronok), bila latihan dan pertandingan semasa bulan puasa. Siren untuk sahur, sahur juga kita. Sahur beramai-ramai dengan rakan sepasukan dan pemain-pemain lain.

“Itu salah satu kenangan terindah saya ketika membesar,” tulis beliau.

Tambah Chong Wei, ketika berlatih, pemain bukan Islam menghormati rakan sepasukan yang sedang berpuasa dan jika hendak minum air, mereka akan minum di hujung gelanggang.

“Semasa latihan, ada rakan yang puasa. Kita hormat, nak minum air, kita minum air di hujung gelanggang. Ada juga cerita kelakar, kadang-kadang ada juga suruh saya jadi tukang tapao (bungkuskan makanan).

“Ini adalah antara kisah kecil yang berkait dengan kita, menyatukan kita sebagai rakyat Malaysia,” katanya.

Dalam hantaran sama, beliau turut mencoret ucapan khas Ramadan buat semua umat Islam di Malaysia.

“Hari ini hari pertama bulan Ramadan. Saya ingin mengambil kesempatan ini mengumpul sepuluh jari minta maaf kepada semua dan mengucapkan Selamat Menyambut Ramadan kepada semua kawan beragama Islam.

“Kepada yang tak berpuasa, tolong hormat kawan-kawan yang berpuasa. Bersabar, cuba jangan makan gelojoh depan yang berpuasa, terutamanya di Bazaar Ramadan,” katanya.

Kredit : SK/FBLCW/mediamalaysia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, klik like dan share serta f0llow page kami untuk cerita menarik, viral dan semasa di hujung jari anda.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sementara itu, ini antara artikel menarik untuk anda ikuti

Xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *