Viral

[VIDEO] Kisah PdPR! ‘Bapa B40’ men4ngis ter3sak-es4k di radio, tak m4mpu beri p3ndidikan terbaik untuk 5 anak – “Mereka ketinggal4n, saya nak ajar tak p4ndai”

SAYA memang tak berkem4mpuan. Anak saya lima orang. Saya s3dih sebab anak saya ketinggal4n.”

Demikian luah seorang bapa sambil men4ngis teres4k-es4k ketika berk0ngsi kesusah4n hidupnya dengan stesen radio Suria.fm pada Isnin pagi.

Menerusi Segmen Team Pagi Suria yang dikendalikan deejay Issey Fazlisham dan Ajak Shiro, pemanggil lelaki yang dikenali sebagai Abang Hamdan itu meluahk4n pandangannya mengenai topik ‘Murid Tak Join Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) boleh dig4ntung sekolah’.

Dalam nada s3bak, lelaki itu bercerita mengenai kesukar4n yang dial4mi keluarganya sehingga dia sebagai ketua keluarga tidak m4mpu menyediak_n keperluan bagi sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) untuk anak-anaknya ketika ini.

Menurut pemanggil tersebut, dia hanya merupakan seorang pekerja yang berpendapatan rendah, justeru adalah must4hil untuknya menyediakan keperluan seperti g4jet untuk setiap anak-anaknya agar mereka tidak ketinggal4n dalam pelajaran apatah lagi mengajar mereka di rumah.

Ajak dan Issey turut ters3ntuh ketika mendengar kisah pemanggil berkenaan.

“Saya bukan orang senang, saya orang sus4h… jadi keperluan untuk alam maya ni kur4ng… saya kerja biasa-biasa. Bukan kerja bagus, gaji mahal macam orang lain.

“Betullah apa orang (pemanggil) cakap yang pagi tadi tu, lain padang lain belalang… semua satu Malaysia tak sama. Ada yang berkem4puan, ada yang tak berkem4mpuan,” ujarnya.

Lebih meny3ntuh hati, lelaki itu meluahk4n betapa dia s3dih dan terkil4n kerana tidak m_mpu memberi yang terbaik untuk pendidikan anak-anaknya.

“Mereka nak belajar, saya nak tolong ajar saya tak p4ndai. Saya tak boleh p4ksa diaorang. Kita suruh diaorang belajar, tapi bila mereka tanya balik (berkaitan pelajaran), kita tak dapat jawab.

“Saya pagi-pagi dah tak ada dekat rumah, keluar cari r$zeki tapi anak tak sekolah. Saya s3dih… saya tak boleh nak cakap apa lagi.

“Saya tak ada tempat nak bercerita. Saya harap orang atas4n ni akan pand4nglah golongan B40,” katanya sambil men4ngis dalam perbualan tersebut.

Kisah lelaki tersebut turut dikongsikan di akaun Instagram Suria.fm serta tular di beberapa platform media sosial yang lain, sekali gus mengund4ng s3bak netizen yang seakan-akan dapat menyel4mi situ4si yang dihadapi lelaki berkenaan.

Selain meluahkan rasa simp4ti, ada netizen yang menawark4n bantu4n untuk meng4jar secara sukarela kepada anak-anak lelaki tersebut.

Antara komen netizen yang turut ters3ntuh dengan kisah lelaki berkenaan.

“Tol0ng bagi contact number pakcik ni. Saya tak dapat bantu dari segi kew4ngan. InsyaAllah saya boleh bantu anak-anak pakcik ni belajar.

“Betul… tak semua orang senang, kaya, duduk di bandar. Usahlah sus4hkan mak ayah yang kerja mencari r3zeki untuk anak-anak.

“Rakyat tengah sus4h, janganl4h menyusahk4n rakyat lagi,” demikian antara komen netizen.

Video disini:

 

 

 

Sumber:mstar

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *