Uncategorized

“kalau nak pahala kena bek0rbn”. 4 hari pantang bersalin, tiba2 suami dtg tutup pintu bilik nk bersama. Lps 5min, terkejut bidan bila dtg tngk ak.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Assalamualaikum kak. Saya dah selamat lahirkan anak ke2. Skrg tengah berpantang hari ke 17. Tapi tempoh berpantang saya tak macam pantang. Saya dipaksa suami untuk pantang dirumah maknya di Shah Alam dengan alasan masa anak pertama dulu saya dah pantang di rumah mak saya.

Lepas saya lahirkan anak, saya minta CL yang saya tahu bagus datang rumah… CL tu urut, mandikan saya, tungku saya & mandikan anak. Best sangat rasa… Lepas CL keluar nak balik tu mertua saya bagitau CL lepas ni jangan datang lagi rumah ni… sebab mak mertua saya dah dapatkan CL lain…

Terkejut saya kak. Saya dah bayar deposit untuk 14 hari rawat saya pastu servis CL ni memang sangat sangat best… Malangnya saya tak dapat nak pertahankan… mertua saya tengking saya…. dia suruh saya jangan cakap & suruh masuk bilik.

Bidan main main….

Esoknya ada sorang makcik ni datang…. masa dia urut saya tak sampai 15 minit.. mertua saya cakap sudah sudahlah urut saya… saya sihat ja.. disebabkan makcik ni kawan mak mertua saya… dia pun ikut… terbiar saya kat situ.. tanpa urut habis.. tanpa tungku… saya pun bangun & mandikan anak sendiri.

Sedih yang amat….. saya cuba call mak..suami saya rampas phone & yang buat saya terlalu sedih bila suami saya tutup pintu bilik & cakap nak bersama. Suami ajak bersama. Allah… tengah pantang ni bang… baru 4 hari… tak boleh bersama sampai nifas kering… “Ada aku kisah..! kau tu bini aku! Jatuh dosa kalau kau tak dengar cakap aku…! Aku suami kau!

Saya cuba pertahankan diri saya kak… saya cuba elak… anak disebelah menangis pun suami saya tak kisah… Dia terus terkam saya…. pad saya yang penuh dar4h dia rembat & campak kat sebelah… Ya ALLAH… masa tu memang lemah seluruh badan saya… sakit yang terlalu amat… sebab saya dapat rasa dia tekan tekan rahim saya.

Sakit kak… sakit sangat sangat… sakit yang amat… Saya menangis & tak berhenti sebut ALLAH ALLAH ALLAH…. Dia tak endahkan saya…. dalam 5 minit dia kerjakan saya…

Penuh dar4h atas tilam saya…. tiba tiba terpancut keluar darah seketul seketul. saya bagitau suami… saya sakit… Dia senyum & cakap.. “kalau nak pahala kena bekorban”

Paha, kaki saya tak boleh nak angkat.. Pinggang saya rasa teramat sakit… Rahim saya rasanya… rasa pedih & perit yang amat….

Breast saya terlalu sakit sebab ditekan tadi…. Saya menangis kat situ & cuba angkat anak & menyusu… Suami sepak & ugut..

Dalam masa yang sama saya dengar mertua saya & makcik yang mengurut sembang sembang di luar, saya jerit cuba panggil….

Lepas tu suami saya sepak kaki saya & cakap… “Kalau kau bagitahu diorng pasal ni… aku ‘buat’ kau lagi malam ni.. haha”

ALLAH…. kenapa dengan suami saya ni…. Saya panggil juga mertua tapi saya tak bagi tahu yang suami saya bersama dengan saya.

Bila makcik tu datang tengok fr4j saya… dia cakap r4him saya terkeluar…. & dia perlu tolak masuk dalam perlahan lahan.. ALLAH… tolak masuk dalam balik?

“Kalau tak tolak sekarang, nanti dia keluar lagi banyak…” Sakit yang amat sangat sangat kak…. terlalu sakt…

Sakit bersalin saya boleh terima lagi… tapi sakit masukkan r4him selepas dikerjakan suami yang tak berperikemanusiaan dengan bengkak susu ni… memang saya rasa nak terputus nyawa!

Hari ni hari ke 17 pantang…. Luka saya masih tak sembuh… darah saya tiap hari keluar dengan banyak & berketul ketul…

Ceritakan pada nurse

Masa checkup kuning anak di klinik saya ceritakan semua dengan staf nurse kat situ.. Diorang pun terkejut sebab tak pernah dengan suami berlaku kej4m dengan isteri masa pantang.

Doctor yang check perineum saya cakap luka saya ni akan lambat sembuh sebab terkoyak sampai ke dVbur. D4rah saya yang berketul ketul dalam far4j doctor keluarkan….

Saya juga diberi kaunseling sebab diorang takut saya stress & meroyan…. Diberi kaunseling kerana bimbang meroyan.. Puan Zatul – Dia yang bagi saya kaunseling…

Saya bagitahu yang masa pantang hari ke 37 anak pertama pun suami saya pernah paksa bersama jugak… masa tu saya dah hampir sembuh.. saya tak rasa sakit macam ni…

Puan Zatul cakap

“Sebelum kahwin, ramai perempuan akan cair hanya dengan kata kata lelaki yang sweet talker sehingga memudaratkan dirnya sendiri lepas kahwin… sebab tu kalau nak kahwin, cari pasangan yang baik”

“Banyak ke s yang saya terima melibatkan suami yang tak ada ilmu mengenai alam rumahtangga… sebab tu dia buat apa yang dia rasa betul sehingga main bedal saja hukum halal & har4m sampaikan ajak bersama ketika berpantang dia rasa pahala macam ke s puan”

“Bila puan dah tahu suami puan ni panas baran, sepatutnya puan berkeras untuk berpantang di rumah ibu. Itu lebih selamat”

Saya ada ceritakan pada puan Zatul… saya ingatkan saya dapat mengubah perangai suami saya lepas kahwin… rupanya tak….. suami saya seorang yang panas baran.

Sekarang ni saya berdepan trauma… pandang muka suami pun saya takut… apatah lagi kalau dengar suara dia panggil nama saya. Sekarang ni saya terbaring atas katil saja…. doctor tak bagi jalan… lvka & kedudukan r4him perlu sembuh sepenuhnya.

Kalau sekali lagi suami saya berlaku kejam & nak bersama saya lagi… berkemungkinan saya akan bentan. Betullah kak… berpantang di rumah mak takkan sama dengan berpantang di rumah orang. Kalau sakt ke apa boleh bagitau mak…. saya rindu sangat mak saya.

Allah…. Aliya (bukan nama sebenar) luahkan semua ni masa suami tak ada di rumah. Bila dengar suaranya yang terketar ketar tu saya dapat gambarkan keadaannya yang penuh trauma & sakt…

Buat para suami :

1. Bersama ketika h4id & n!fas adalah HAR4M!Tak ada maknanya jatuh do’sa kalau tak bersama waktu tu… merepek ja!

2. Tempat berpantang & CL yang akan menjaga isteri biarlah dipilih oleh isteri bukannya mengarah & memaksanya berpantang di tempat yang dia tak suka.

3. Tempoh berpantang adalah tempoh memulihkan diri & emosi… Jangan sesekali sentuh bahagian perineum isteri yang penuh dar4h tu.

4. Tugas suami masa isteri berpantang adalahjaga isteri.. jaga anak.. siapkan makanan isteri.. mandikan anak dll… dan bukannya ceroboh luka & d4rah.

5. Seorang isteri ketika berpantang sangat berpotensi besar untuk meroyan kalau dia mendapat tekanan dari suaminya… & jangan terkejut disebabkan anda yang kej4m dengannya, isteri anda mampu mencederkan anak anda tanpa dia sendiri sedar.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *