Uncategorized

Nak ‘takeaway’ ada caj tambahan, Chef Ammar kes4l pelanggan merungut

Sudah menjadi kebiasaan bagi restoran atau kedai makan meletakkan caj tambahan untuk pelanggan mereka yang menggunakan perkhidmatan ‘takeaway’ atau membawa pulang bungkusan makanan.

Bagi tukang masak popular Chef Ammar Ali, dia berdepan pelbagai kerenah segelintir pelanggan yang merungut apabila perniagaan nasi Arab miliknya turut mengenakan caj seperti itu.

Takde untung pun dari kotak bungkusan tu

Menerusi satu posting di laman Facebook, dia menjelaskan bahawa pihaknya perlu membuat ‘dua kerja’ terutama bagi pelanggan yang tidak habis menjamah di restoran dan mahu membungkus makanan mereka.

Chef Ammar berkata, pihaknya perlu memberikan bahan seperti kuah atau sayur baru, berdasarkan kepada menu yang dipesan pelanggan ketika mereka makan di premis.

Assalamulaikum. Pelanggan kami memesan makanan dah tidak habis makan. Jadi dia mahu bungkus setiap benda dan kami perlu berikan dia salsa, kuah dan salad yang baharu.

“Bila kami letak caj tambahan bagi membungkus makanan, mereka terlalu merungut. Tolonglah, kotak makanan tu menelan belanja dan kami perlu melakukan kerja berganda untuk kamu.

“Saya tidak membuat duit daripada kotak makanan itu, harap anda memahami soal kos membabitkan penghasilan makanan dan perkara berkaitan,” katanya berasal dari Palestin.

Meninjau ke ruangan komen, posting berkenaan menerima hampir 900 komen netizen yang meninggalkan pelbagai reaksi dan pendapat masing-masing.

Segelintir netizen yang juga peniaga menyatakan pendapat sama, malah terdapat juga individu meminta Chef Ammar bersyukur kerana perniagaannya menjadi terkenal di negara ini.

Kami peniaga pun ada masalah macam tu

Chef ni merungut aje

Sumber: Facebook Masak dari Hati Masak with Iman

“Guna air tapis, bukan air paip” Chef Ammar Kongsi Rahsia Nasi Arab Tahan Lama

Dulu kena kecam harga ‘Tel Aviv’, sekarang nasi Arab Chef Ammar laku teruk sampai terpaksa buat peraturan ketat pada pelanggan.

Selepas tular nasi beriani Chef Ammar Ali yang dikecam mahal seperti ‘Tel Aviv’, tak sangka pula kini makin ramai pelanggan yang beratur untuk mendapatkan menu nasi Arab lamb shank air tangan chef Ammar.

“Tuala Tak Bagi Nasi R0sak”

Menurut Chef Ammar, wap air dari penutup periuk boleh buat nasi cepat r0sak. Itu sebabnya dia meletakan tuala untuk melindungi nasi dari titisan-titsan wap air

Jenis air yang di gunakan juga merupakan air jenis tapisan dan bukannya dari air paip

Dengan teknik tersebut, Chef Ammar mendakwa nasinya boleh tahan selama dua jam. Pernah sampai ke Langkawi, nasi tersebut masih elok untuk di makan

Berikut satu  lagi perkongsian menarik dari netizan kenapa Nasi Arab Chef Ammar laku keras pada tahun ini

8 Sebab Kenapa Nasi Arab Chef Ammar Mendapat Sambutan

“Orang bisnes macam saya ni tak terliur sangat tengok Nasi Arab Lamb Shank tu. Saya lebih terliur mengira berapa jumlah orang yang beratur tu

“Beberapa hari ni asyik lalu je kat feed Nasi Arab Lamb Shank Chef Ammar ni. Dah la nama pun sama, tak boleh tak tengok la kan support nama sendiri

“Bila asyik lalu, lalu dan lalu. Maka saya pun kaji sikit apa yg buat sampai orang beratur hari-hari sejak dari awal petang.

“So, ni pandangan saya..

Produk yang UNIK

Saya sendiri jarang dengar ada Nasi Arab Lamb Shank siap dengan telur Saffron. Cari 5-6 bazar kat Kajang Bangi pun takde jumpa nasi arab camni. Kalau nasi arab biasa tu banyak la. So, Chef Ammar ada

produk USP yang bukan saja orang susah nak tiru, malah unik.

Unfair advantage – orang Arab

Chef Ammar gunakan sepenuhnya kelebihan beliau sebagai orang arab menghasilkan nasi Arab. Takde pulak dia gi jual Laksam ke, Kuih Akok ke kan. Saya tau restoran dia ada jugak serve steak tapi dia gunakan Nasi Arab sebagai killer dia kat bazar. Dalam strategy ni, dia orang Arab dan dia gunakan unfair advantage tersebut di bazar. Kalau orang Melayu jual Nasi Arab mesti tak boleh lawan advantage yg Chef Ammar ada ni.

 Limited supply

Kalau ikutkan boleh je Chef Ammar buka kedai dia juga sambil niaga kat bazar. Tapi dia tak buat gitu untuk pastikan limited supply. Kalau cust nak, datang bazar. Takde cara lain. Takde kat bazar Putrajaya ke

Jalan TAR ke. Hanya di sesetengah bazar saja. (UPDATE: saya baru tau ada few bazar Chef Ammar). Sampaikan ada orang negeri lain pun datang beratur. Bila ada limited supply, maka akan buat lebih ramai orang beratur dan viral.

Produk yang bagus

Rata-rata orang cakap sedap. Saya tak pernah try lagi tapi kalau tak sedap, rasanya sehari dua je ramai beratur. Lepas tu orang dah tak beratur dah. Dengan pengalaman Chef Ammar dalam bidang kulinari, takde masalah dia nak hasilkan produk makanan yg bagus. Dia bukan chef yg jadi chef sebab masuk contest kan.

Personal branding bertahun lamanya

Chef Ammar bukan baru ni femes. Lama dah orang kenal sejak masuk TV sebelum2 ni lagi. Nama dia tak perlu diperkenalkan. So dia dah buat personal branding ni dah bertahun. Sebelum kita pandai masak lagi.

Dan dia konsisten. Bukan kejap jadi Chef, kejap jadi pelakon, kejap jual minyak wangi, kejap jual baju raya. Semua orang kenal dia sebagai Chef dan personal branding dia konsisten.

 Elemen emosi

Orang beli bukan sebab fakta tapi lebih kepada emosi. Kedai dia viral sebab emosi orang bergaduh masa beratur, emosi dia nangis bila kena kecam harga tel aviv, emosi staf dia kena marah. Semua elemen emosi ni akan menaikkan trust dan feel untuk orang nak beratur lagi panjang.

Bos turun padang

Walaupun level dia bos besar, dan Chef yg biasa kat dapur, tapi dia sendiri turun padang gi ciduk nasi. Orang suka camtu. Berapa ramai Chef yang turun padang kat bazar berjumpa dengan orang ramai? Benda ni boleh naikkan lagi trust orang. Kalau ikutkan dia boleh je bungkus siap2 1000 pack suruh staf dia bawak gi bazar n jual. Tapi tidak. Chef Ammar sendiri bawa team dia n ciduk sendiri panas-panas (ni apa yg saya nampak kat gambar n video la).

 Aktif social media

Team dia menggunakan social media dengan baik. Orang amek video pun Chef Ammar sendiri respon. Berapa ramai Chef yg buat camtu? Zaman sekarang nak niaga kena aktif social media. Orang Arab yg cakap Melayu pun tak perfect, selamba je buat content Bahasa Melayu n aktif plak tu. Apa alasan kita untuk tak aktif social media.

Kesimpulannya..

Viral dan strategy marketing #nasiarabmandy lamb shank ni boleh dirancang dan bukan bergantung kat nasib jika plan, strategy, execution semua tu betul.

Walaupun kita berada di fasa harga barang semua melonjak naik, ekonomi menguncup, banyak dibuang kerja, tapi masih lagi tak ada masalah untuk belanja harga kayangan untuk berbuka Nasi Arab.

Dalam bisnes ini membuktikan, harga bukanlah faktor utama. Kalau strategy kita betul, letaklah harga berapa pun, orang tetap akan beratur.

Perkongsian ikhlas dari,

Bila makanan habis, tak boleh suka hati call kilang suruh masak lagi

Sementara itu, Chef Ammar mengakui ramai yang telah memberikan cadangan untuk masak lebih, tetapi ada banyak kekangan yang tidak boleh diteruskan.

“Ya saya sedar ramai yang beri cadangan supaya kami masak lebih. Saya nak jelaskan, kami juga ada bajet untuk setiap hari. Jika sudah mencapai bajet, itu sahaja.

“Kami tak boleh call kilang, minta masak lagi dan hantar ke bazar. Ini bukan kedai makan seperti KFC atau McDonald’s. Kami tak tahu bilangan pelanggan yang datang setiap hari. Ada yang minta bungkus siap-siap supaya cepat.

“Tak syoklah kerana kita nak orang lihat makanan dan skil kita secara live. Keduanya, kami kena maintain kualiti makanan.

“Ketiga, kami juga ada staf di mana mereka juga letih, nak berbuka puasa, nak solat. Takkan sepanjang petang hingga malam kita nak duduk di bazar sahaja. Kita kena kemas, buat closing, proses bahan untuk esok pula… semua perkara behind the scene ini pelanggan tak nampak,” terangnya lagi.

kredit: Ammar Zahar, Tik Tok Chef Ammar

Artikal by: http://trendingsangat.pw/

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published.