“Masih belum jumpa bukti kukuh..” bekas duta disy4ki memiIiki ladang g4nja terpaksa dibeb4skan - Menujukebenaran
Uncategorized

“Masih belum jumpa bukti kukuh..” bekas duta disy4ki memiIiki ladang g4nja terpaksa dibeb4skan

Seorang bekas dipl0mat berusia 78 tahun yang dit4han rem4n selepas p0lis menemui kira-kira 100 pokok g4nja yang ditanam di kediamannya di J4nda Baik, Pahang, dibebaskan.

Bagaimanapun, anak lelakinya masih direm4n hingga Isnin ini.

Peguamnya, Shafee Abdullah memberitahu FMT bekas dipl0mat itu dibebaskan selepas m4jistret di Bentong menolak perm0honan p0lis untuk melanjutkan perint4h rem4n tujuh hari lagi.

Kedua-dua lelaki itu disi4sat kerana menanam dan mengedar d4dah.

Bekas dipl0mat dan anak lelakinya berusia 58 tahun itu dit4han di Shah Alam, Sabtu lalu selepas p0lis menemui ladang g4nja di kediamannya di J4nda Baik.

Shafee, yang mewakili bekas diplomat itu ketika permohonan melanjutkan tempoh rem4n hari ini bersama Rahmat Hazlan berkata, mereka membantah permohonan melanjutkan tempoh rem4n ke atas anak kepada lelaki itu.

 

Pegu4m Rahmat Hazlan berkata pihak p0lis telah memohon untuk melanjutkan tah4nan rem4n selama tujuh hari, tetapi ia dit0lak oleh m4jistret Shahrol Ekhsan Hasim.

Rahmat mend4kwa dalam satu kenyataan r1ngkas kepada media malam tadi, bahawa m4jistret “berpuas hati bahawa tiada bukti untuk mengaitkan (bekas duta) dengan apa-apa kes4lahan”.

Ketua P0lis Daerah Bentong, Superintendan Zaiham Mohd. Kahar berkata, p0lis telah membuat permohonan bagi menyambung rem4n atas keperluan si4satan lanjut namun tidak mendapat kebenaran mahk4mah.

“Saya sahkan pihak p0lis telah membuat permohonan melanjutkan tah4nan rem4n terhadap lelaki berkenaan tetapi ia tidak dilanjutkan.

P0lis yang menyerbu kediaman itu berkata, ia adalah r4mpasan terbesar pokok g4nja setakat ini memandangkan k3s sebelum ini hanya melibatkan penanaman dalam pasu.

Menurut p0lis, mereka menemui deretan pokok g4nja yang ditanam di sekeliling rumah dan daun g4nja kering serta bekas cec4ir dipercayai minyak g4nja.

Terdapat 102 pokok g4nja dengan nilai rampasan kira-kira RM61,200, bersama daun g4nja kering seberat 1.02kg dan sebotol ekstr4k g4nja, kata p0lis Pahang.

P0lis berkata, seorang daripada svspek mengaku menanam pokok itu dengan menonton vide0 Y0uTube tetapi memperoleh benih itu dari Kuala Lumpur.

Pada 24 Mei lalu Harian Metro melap0rkan, bekas dipl0mat berpangkat “Datuk” dit4han kerana disy4ki menanam dan memiliki ladang pokok g4nja.

Difahamkan svspek pernah berkhidmat di kedut4an Malaysia di Asia Tenggara dan Timur Tengah.

Svspek dipercayai menanam pokok g4nja itu secara serivs, susulan penemuan bekas plastik sem4ian di lokasi yang diserbv.

Bagaimanapun, p0lis masih menyi4sat dari mana svspek memperoleh benih pokok g4nja itu dan tujuan ia ditanam secara besar-besaran.

K3s disi4sat mengikut S3ksyen 39B, S3ksyen 6B dan S3ksyen 6 Akt4 D4dah Berb4haya 1952.

Sumber : Kosmo

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button