Uncategorized

Ada Tak Puas Hati Guru Gunting Rambut Pelajar, Cikgu Fadli Tampil Beri Penjelasn

SHAH ALAM : Seorang guru yang juga aktivis sosial, Mohd Fadli Salleh menegur komen orang awam berhubung isu tular guru menggunting rambut pelajar sekolah.

Ujar Mohd Fadli, perkara tersebut telah termaktub dalam undang-undang sekolah dan pelajar sekolah termasuk ibu bapa perlu akur dengan peraturan yang telah ditetapkan.

“Ikut sahaja lah peraturan itu. Dah susah sangat ikut peraturan, kumpul duit banyak-banyak hantar anak sekolah swasta yang bayaran RM60,000 setahun.

“Sekolah swasta pun masih ada undang-undang. Atau lebih baik ‘homeschooling’ (mengajar di rumah) saja anak jika nak manjakan sangat anak itu,” katanya dalam hantaran di Facebook miliknya pada Sabtu.
Sebelum ini, sebuah video tular membabitkan tindakan seorang guru yang memotong rambut pelajar sebagai hukuman kerana rambut terlalu panjang.

Perkongsian video tersebut mendapat komen pengguna yang dipercayai seorang guru yang mempertikaikan tindakan tersebut.

Pengguna itu juga mencadangkan supaya sekolah memanggil tukang gunting untuk menggunting rambut pelajar.

Mengulas lanjut, Mohd Fadli berkata, tidak ada sebab untuk sekolah memanggil tukang gunting semata-mata untuk menggunting rambut pelajar.

“Apa benda anak kau rambut panjang, cikgu yang kena panggil tukang gunting ke sekolah? Kau ingat anak kau siapa? Anak raja?

“Dah tu kau tak reti nak bawa anak ke kedai gunting? Atau kau la panggil tukang gunting datang rumah potong rambut anak kau dah kau spesis manjakan anak sangat,” ujarnya.

Selain itu, Mohd Fadli turut memberi contoh analogi yang mengaitkan perkara tersebut dengan kesalahan melanggar peraturan jalan raya.

“Analogi mudah. Kau pakai kereta tak patuh undang-undang. Tinted gelap, sport rim lagi, ubah suai melampau, ‘road tax’ (cukai jalan) pun mati.
“Bila kena tahan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), boleh tak kau suruh pegawai JPJ tu panggil tukang kedai aksesori kenderaan buang balik ‘tinted’, tukar balik sport rim, panggil pomen suruh ubah balik kereta tu jadi standard. Boleh ke tak?” soalnya.

Ujar Mohd Fadli, perkara tersebut telah termaktub dalam undang-undang sekolah dan pelajar sekolah termasuk ibu bapa perlu akur dengan peraturan yang telah ditetapkan. – Gambar/ Media sosial/ Sinar Harian

Berikut reaksi netizan yang rata-rata menyokong pendapat yang di berikan oleh Cikgu Fadli

“Aku sebagai parent sokong hukuman tobek rambut ni. Biar pelajar serik. Berbuih dah mulut suruh potong bagi kemas, depa tetap nak berfesyen. Rasain lo!” komen Hariz

“Nasib baik cikgu mention JPJ. Kalau mention Polis Trafik tadi, tak pasal-pasal saya pun kena masuk dalam kisah ni.Mungkin ibu bapa ni peminat artis korea.Tak dapat jumpa artis korea, mereka jadikan anak mereka Korean”

” Tolong wakilkan saya boleh? .Gunting kasi jadi 100 “anak tangga”.Baru mereka kenal erti penyesalan pegi kedai gunting minta botak level No 1 sebab nak bagi hilang kesan “tangga” kat kepala.” komen Saiful

” Yg kondem cikgu sekolah gunting rambut pelajar yg DEGIL taknak ikut peraturan rambut kena kemas tu, moga anak dia merasa kena baling dgn duster oleh cikgu displin”Komen Siti

Artikel asal di Sinar Harian

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.