Uncategorized

Selepas Ustaz Ahmad Dusuki Tegur Ifa Raziah Gelek Tak Dapat Pahala, Ifa Raziah Terus Belanja Satu Gambar Buat Ramai Terkejut

Perbuatan penyanyi dan juga usahawan Ifa Raziah yang menggelek sewaktu majlis akikah mendapat teguran daripada pendakwah bebas, Ustaz Ahmad Dusuki Abdul Rani.

Menerusi hantaran Facebook beliau, Ustaz Ahmad Dusuki secara umum memberi nasihat kepada umat Islam berhubung setiap harta yang diperolehi dan cara ia dibelanjakan kelak akan di soal oleh Allah SWT.

“Tidak semua yang boleh bawa masuk duit tu menjadi keuntungan bagi kehidupan kita, dibimbang jika yang masuk duit itu membawa kepada kecelakaan pada masa depan.

“Setiap mukmin akan di soal di hadapan Allah nanti dari mana ia mendapatkan hartanya dan ke mana ia membelanjakan hartanya di jalan Allah,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, jika hartanya hanya mengenyangkan perut, tergolek-golek di akhirat nanti menjawab di hadapan Allah.

“Lebih-lebih lagi hartanya daripada sumber menggelek punggungnya dalam khalayak ramai di dunia ini.

“Kau ingat gelek dalam khalayak itu dapat pahalakah? Bangganya kau,” menurut hantaran tersebut.

Terdahulu Kosmo! melaporkan jawapan Ifa tentang tohmahan netizen selepas dikecam berkelakuan tidak sopan (bergelek) sewaktu membuat persembahan dalam sebuah majlis akikah baru-baru ini.

Menerusi laporan tersebut, Ifa mengatakan, “Saya penyanyi dangdut. Sebagai penyanyi dangdut apa yang saya kena buat ialah menyanyi, menghiburkan dan bergelek. Selama ini gelek yang beri saya makan”.

Ifa atau nama lengkapnya Saripah Raziah Mustapha berkata, terdapat dua acara dalam majlis yang dihadirinya itu iaitu akikah dan sambutan ulang tahun perkahwinan.

Ini Respond Ifa Raziah


Selepas cerita berkenaan Ustaz Ahmad Dusuki tersebar, di dalam instagram rasmi Ifa Raziah dia telah memuat naik satu gambar ini dengan kapsyen ” HAHAHA INI MEMANG MASUK AKAL .. BUAT AHLI POLITAIK AGAMA “

” Kau bayar aku RM20 ribu aku geIek lah..kau ingat free ke? Aku duduk dalam dunia ini tak ada buat benda free!”

Itu kata-kata selebriti versatil Ifa Raziah yang menjadi bualan hangat di media sosial dan menerima pelbagai kec4man sejak minggu lalu.

Semuanya bermula dengan tular vdeo bergeIek di sebuah majlis keramaian, diikuti dengan penjelasan Ifa yang menegaskan yang dia berbuat demikian selepas usai majlis akikah dan dibayar sebanyak RM2O,OOO untuk membuat persembahan.

Terbaru, Ifa sekali lagi menjadi bualan ramai selepas menempelak ntizen yang meminta dia untuk bergeIek ketika siaran langsung di TikTok.

Pelakon berumur 46 tahun itu menegaskan dia tidak akan menuruti permintaan sekiranya tidak menerima sebarang bayaran.

” Semua berbayar. Bukan setiap hari kita untung, ada masanya kita tak untung macam orang berniaga seperti saya.

” Ada masa yang tak ada show (persembahan), ada masanya saya laris di pasaran di mana saya ada tiga atau empat kali show.

” Tapi, kalau yang masuk ini (siaran langsung di TikTok) ini mahu saya bergeIek, nak suruh menyanyi, benda itu bukannya free tapi berbayar.

” Kalau masuk duit dalam akaun, saya boleh bergeIek. Dengan bayaran, tiada benda free di dunia ini.

” Saya bukan prmpuan murahan, saya ada maruah, saya ada harga..nilai tu masih ada kat pasaran, bukan tak laku..lain la tak laku kau buat free pun orang taknak tengok..” kata Ifa lagi.

Ustaz Ahmad Dusuki respon

Dalam pada itu, kenyataan itu mengundang pendkwah terkemuka, Ustaz Ahmad Dusuki Abdul Rani untuk menegur pemilik nama Saripah Raziah Mustaph di Facebook.

” Tak semua boleh bawa masuk duit tu menjadi keuntungan bagi kehidupan kita, yang di bimbang jika yang masuk duit tu membawa kepada kecelakaan di masa depan kita.

” Setiap mukmin akan disoal di hadapan Allah nanti dari mana ia mendapatkan hartanya dan kemana ia membelanjakan hartanya di jalan Allah.

” Jika hartanya hanya mengenyangkan perutnya, tergolek goleklah ia di akhirat nanti, menjawab di hadapan Allah, lebih lebih lagi hartanya dari sumber menggoIek mengeIek pung-gungnya di khalayak ramai di dunia ini.

” Kau ingat geIek di khalayak tu dapat pahala ke? Bangganya kau!!” kata Ustaz Ahmad Dusuki .

Ustaz Ahmad Dusuki mahu tndakan tegas diambil

Dalam isu berasingan, Malaysia perlu menguatkuasakan hu-kum takzir dengan lebih tegas di bawah mhkamah syariah bagi mencegah perbuatan meIampaui batas agama dan masyarakat lslam.

Menurut lslam, hukuman takzir adalah bersifat mendera dengan cara mendidik pelakunya.

Pendkwah dan penceramah bebas, Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani berkata, pihak berkuasa boleh menggunakan undng-undng terbabit atas ksaIahan tatatertib dan akhlak umat lslam yang meImpaui batas hingga mence-markan kesucian agama, supaya menjadi pengajaran kepada masyarakat.

” Ada tiga golongan di muka bumi iaitu kafir, munaf1k dan mukmin.

” Biasanya munaf1k ini akan mengganggu mukmin tetapi masalahnya golongan munaf1k di Malaysia ini berada di zon selesa dan tidak boleh dicuit.

” Jadi saya cadangkan undang-undang takzir perlu dikuatkuasakan dengan tegas di Malaysia supaya mahkamah syariah boleh menjatuhkan hkuman atas akhlak dan tatatertib individu terbabit.

” Bagi saya perlu ada undng-undng yang menyekat perbuatan seumpama itu kerana selagi tidak diambil tndakan tegas, selagi itulah mereka berani buat lagi prangai macam itu,” katanya kepada HarianMetro.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai segelintir pempengaruh yang tidak serik mencipta kntroversi hingga meIanggar batasan dan sensitiviti masyarakat lslam.

Dia bukan tidak tahu benda ini cari pnyakit

Sementara itu, Penasihat Pertubuhan Perunding Latihan dan Motivasi Muslim Malaysia, Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad berkata, golongan sebegitu sebenarnya sengaja mencipta kntroversi kerana mahukan populariti dan meraih keuntungan semata-mata.

” Ini cara mereka membina ‘content’ kerana apabila menjadi kntroversi, dia akan dibayar contohnya saluran YouTube kerana ‘viewer’ meningkat. Ini bermakna lagi banyak ‘viewer’ lagi banyaklah dia dapat bayaran.

” Keduanya mereka ini hendak dapatkan ramai pengikut, ‘share’ dan ‘like’ content mereka semuanya bertujuan untuk perniagaan.

” Jadi, semua ini strategi pemasaran belaka kerana dia bukan tidak tahu benda ini cari pnyakit dan bukan sekali ditegur tetapi kenapa masih orang sama buat berulang-ulang kali maknanya mereka tahu ada manfaat daripada perbuatan itu,” katanya.

Beliau menyifatkan tindakan itu sebagai penyakit individu yang sanggup membelakangkan agama dan masyarakat.

” Perangai macam ini sudah jadi pnyakit dan ada falsafah mereka pegang iaitu tidak kisah walaupun dikutvk dan dima-ki ha-mun bagi mereka mungkin benda ini sekejap sahaja panas selepas itu reda kerana apa yang penting mereka ada konten.

” Jadi sebagai pempengaruh dan ada nama, mereka ini perlu ada kesedaran serta tanggungjawab sosial dengan memikirkan kesan perbuatan itu terutama kepada remaja dan kanak-kanak kerana ia akan mendatangkan msaIah besar kepada generasi muda kita suatu hari nanti.

” Fikirkan kembali, apa guna duit banyak kalau tidak dapat ketenangan hidup dan tiada barakah rezeki selepas membuat ‘content’ tidak berfaedah macam ini,” katanya.

Sumber:hemtr0 , K! Online / IG Ifa Raziah

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published.